Oordruppels stoppen oorpijn

Als je last hebt van oorpijn, dan kan het soms handig zijn om oordruppels te gebruiken. Je moet dit eerst bespreken met je huisarts. Lees hier meer over het gebruik van oordruppelsLast van oorpijn? Bestel Otalgan oordruppels voor directe verzachting. Bestel hier!

Experimenteer niet met oordruppels

Om oorpijn tegen te gaan, kan het soms handig zijn om oordruppels te gebruiken. Experimenteer echter nooit zelf met oordruppels, je kunt hierdoor zelfs gehoorbeschadiging krijgen. Vraag je huisarts naar een advies en laat hem of haar een middel voorschrijven. Je wordt waarschijnlijk eerst nog doorgestuurd naar een KNO-arts, een professional op het gebied van onder meer de oren, die de situatie het beste kan inschatten. Als je een goede soort oordruppels hebt voorgeschreven gekregen kun je beginnen met  het gebruik ervan.

Oordruppels gebruiken

De arts zal je vertellen hoe vaak, lang en hoeveel je gebruik zult moeten maken van het middel. Als je het bijvoorbeeld te kort gebruikt, dan kan het zijn dat de infectie terugkomt. Bij het gebruik van de oordruppels laat je nu een ander persoon eerst de buitenkant van je oor schoonmaken met een wattenstokje. Je kunt dit ook zelf doen met een ietwat ingewikkelde spiegelcombinatie, als je dit fijner vindt. Waar het om gaat is dat iemand die goed zicht heeft op je oor dit oor schoon kan maken. Zorg er wel voor dat je niet te diep in het oor gaat, want het oorsmeer in je gehoorbuis is goed voor de protectie tegen infecties.

Oordruppels toedienen

Wat je vervolgens doet, is het verwarmen van de oordruppels. Ze zijn namelijk van nature vrij koud en je wil niet duizelig worden van de oordruppels. Als je ze op lichaamstemperatuur verwarmt, dan weet je zeker dat je goed zit. Je kunt dit doen door het flesje met oordruppels op het begin even 10 minuten in je hand te houden. Als je oordruppels op een goede temperatuur zijn, kun je verder gaan. Ga nu liggen en zorg ervoor dat je je oorschelp naar achter-boven trekt, zodat je de gehoorgang recht maakt. Ook hier heb je weer de hulp nodig van een tweede persoon. Iemand anders kan namelijk het beste druppelen, omdat je zelf geen goed zicht hebt op je oren.

Na het oordruppels toedienen

Nadat de druppels zijn toegediend, blijf je voor ongeveer 10 minuten liggen op je andere oor. In de tussentijd wissel je de druk op je oorklep wat af. Door je oorschelp af te trekken, zorg je ervoor dat de druppels op zijn best naar binnen zullen komen. Zoals al gezegd, laat je arts weten hoe vaak en hoelang je dit proces zult moeten blijven herhalen. Na een tijdje zul je weer een afspraak met je KNO-arts hebben en zal hij of zij aangeven hoe de vorderingen zijn technisch gezien. Geef zelf aan of je nog last hebt van je oorontsteking of je oorpijn. Zo ja, dan kunnen jullie wellicht tot andere effectieve maatregelen overgaan.