Oorpijn vaakst bij kind

Oorpijn komt het vaakst voor bij een kind. Zij worden namelijk het snelst verkouden en krijgen het snelst een oorontsteking. Hierdoor ontstaat vaak vervelende oorpijn. Maar wat kun je er tegen doen?

Last van oorpijn? Bestel Otalgan oordruppels voor directe verzachting. Bestel hier!

Soorten oorpijn bij een kind

Kinderen jonger dan zes jaar hebben vaak te maken met een middenoorontsteking. Zoiets begint in de meeste gevallen met een verkoudheid, waardoor er veel slijm geproduceerd wordt in de neus. De neus staat echter door de buis van Eustachius direct in verbinding met de oren. Bij kinderen tot zes jaar is deze buis veel korter, waardoor ze sneller een opstopping van slijm kunnen krijgen. Dit werkt als volgt: als in deze buis teveel slijm ontstaat kan een opstopping ontstaan, waardoor bacteriën vrij spel hebben. Vervolgens ontstaat er vocht. Dit kan echter door de opstopping geen kant op, waardoor het vocht tegen het trommelvlies gaat drukken. Dit trommelvlies kan vervolgens scheuren, zodat het vocht vrij kan komen. Het trommelvlies herstelt vanzelf.

Ook kunnen kinderen last hebben van een ontsteking aan het buitenoor (gehoorbuis en oorschelp). Door de aanwezigheid van vocht kan een ontsteking opkomen. Vocht kan er komen door het niet droogmaken van de oren en door zwembaden. In het vocht zitten bacteriën, die een ontsteking veroorzaken.

Hoe je oorpijn bij een kind voorkomt

Je kunt natuurlijk voorkomen dat je kind oorpijn krijgt. Zorg ervoor dat je kind altijd goed zijn of haar oren droogt na het wassen. Het is ook niet nodig om de oren overdreven goed schoon te maken, want ook daar kan een infectie door worden veroorzaakt. Zichtbaar oorsmeer moet je natuurlijk verwijderen, omdat het er onverzorgd uitziet. Laat je kind echter niet met wattenstaafjes in de weer gaan om niet-zichtbaar oorsmeer ook te verwijderen. Dit zorgt er namelijk voor dat het buitenoor minder goed beschermd wordt tegen infecties.

Wees er daarnaast op verdacht dat zwembaden ook vaak een boosdoener zijn. De temperatuur is daar namelijk aangenaam en er is voldoende vocht voor bacteriën, zodat die goed kunnen gedijen in de oren. De bacteriën kunnen via de mond en neus binnenkomen. Heeft je kind daarnaast last van gaatjes in de trommelvliezen? Dan kan er bij het zwemmen water in het oor lopen, wat kan zorgen voor oorpijn. Hiervoor kun je speciale watten kopen, die je in de oren van je kind kunt stoppen. Het kind kan nog wel prima horen, maar wordt beschermd tegen het vocht, dat kan zorgen voor oorinfecties.

Als je kind last heeft van een middenoorontsteking door een verkoudheid, dan loont het om het kind veel te laten drinken, om de verkoudheid tegen te gaan. Neusspray is daarnaast een goed middel om het slijm in de buis van Eustachius tegen te gaan.

Wanneer je met je kind naar de huisarts moet gaan

Is je kind jonger dan twee jaar? Dan moet je bij oorpijn altijd naar de huisarts gaan. Voor kinderen ouder dan twee en volwassenen geldt in principe dat ze na drie dagen oorpijn bestrijden met middeltjes als neusspray de huisarts op moeten zoeken. Heeft je kind naast oorpijn koorts, jeuk of eczeem? Ook dan kun je het beste naar de huisarts gaan.