Oorontsteking vervelend

Oorpijn is een vervelende kwaal, omdat je last hebt van een immer aanhoudende pijn of jeuk aan je oor. Dit wordt echter ergens door veroorzaakt, namelijk door een oorontsteking.

Oorontsteking op verschillende plaatsen

Een oorontsteking is in feite niets anders dan een ontsteking in je oor. Dit is heel normaal en het komt bij iedereen voor. Zowel kinderen als volwassenen kunnen er mee te maken krijgen. Een oorontsteking kan plaatsvinden op verschillende plekken. Aan de buitenkant van het oor en van binnenuit.

Last van oorpijn? Bestel Otalgan oordruppels voor directe verzachting. Bestel hier!

Buitenoorontsteking

Als je een oorontsteking hebt aan de buitenkant van je oor, dan heet dit een buitenoorontsteking. Onder de buitenkant van je oor vallen je oorschelp en de gehoorbuis. Bij een buitenoorontsteking heb je last van irritaties bij de gehoorgang van je oor. Daarnaast kan er een jeuk in je oor ontstaan, kan de gehoorgang bloed, schilfers en korstjes bevatten en kan de ooringang opgezwollen en rood zijn. Hierdoor ontstaat vaak een lichte oorpijn.

Hoe een buitenoorontsteking ontstaat

Een buitenoorontsteking ontstaat door een teveel aan vocht in je buitenoor. Was je je oren bij het douchen bijvoorbeeld altijd grondig, maar vergeet je ze wel eens af te drogen? Dan kan er een ophoping van vocht ontstaan. Doordat er vocht in je gehoorbuis zit, krijgen bacteriën meer de kans om te overleven. Bacteriën kunnen op hun beurt weer zorgen voor irritaties, waardoor je een buitenoorontsteking op kunt lopen. Maak daarom dus altijd je oren goed droog. Ook bijvoorbeeld na het bezoeken van een zwembad.

Middenoorontsteking

Een andere vorm van een oorontsteking is een middenoorontsteking. Dit ontstaat vaak nadat je verkouden bent of als je koorts hebt. Je neus produceert nu overdreven veel slijm. Via de buis van Eustachius is je neus echter verbonden met je oren. Als deze buis verstopt raakt door overtollig slijm, komt er een ophoping van bacteriën. Hierdoor ontstaat er veel vocht, wat tegen je trommelvlies aan zal drukken. Het kan immers nergens heen. Je trommelvlies kan scheurtjes gaan vertonen, waardoor het vocht vrij kan komen. Hierna is de oorpijn vaak snel voorbij.

Hoe je een middenoorontsteking bestrijdt

Deze vorm van een oorontsteking verhelp je door gebruik te maken van neusspray. Deze spray maakt namelijk gebruik van xylitol, wat ervoor zorgt dat het slijm in je Eustachiusbuis tegen wordt gegaan. Omdat dit slijm zorgde voor een oorontsteking, is het dan ook zaak om dit slijm weg te halen, zodat de bacteriën gedood kunnen worden. Daarvoor is de neusspray handig. Ga bij een binnenoorontsteking trouwens het liefst direct even naar de huisarts, zodat u eventueel een antibioticum kunt krijgen.