Oorpijn ook bij volwassenen vaak voorkomend
Ook al komt oorpijn minder vaak voor bij een volwassene dan bij een kind, toch is het ook onder volwassenen een vaak voorkomende kwaal. Gelukkig valt er genoeg te doen tegen oorpijn. Lees hier alles over oorpijn bij volwassenen.
Oorpijn bij volwassene aan het middenoor
Als iemand last heeft van oorpijn, dan kan dit duiden op een ontsteking in het middenoor of het buitenoor. Bij het middenoor is er een verstopping van de Eustachiusbuis, die het oor met de neus verbindt. Volwassenen krijgen vaak last van deze complicatie na een verkoudheid of tijdens een periode van koorts. Het slijmvlies van je neus sluit je oor af, waardoor een druk ontstaat op het trommelvlies. Dit veroorzaakt oorpijn bij de volwassene.
Last van oorpijn? Bestel Otalgan oordruppels voor directe verzachting. Bestel hier!
Oorpijn aan het middenoor tegengaan
Je kunt dit gemakkelijk tegengaan door gebruik te maken van een neusspray. Hierdoor val je als het ware de bacteriën in het slijmvlies aan, waardoor er minder gemakkelijk een ontsteking kan ontstaan. Neusspray werkt met het middel xylitol, wat als stof de bacteriën in je slijmvlies tegengaat. Het is belangrijk dat je een product met xylitol gebruikt, om de bacteriën dood te maken. Xylitol zit bijvoorbeeld ook in een speciale soort kauwgom. Deze kauwgom heeft overigens een iets ander effect en zorgt ervoor dat de druk op je trommelvlies afneemt en de pijn minder wordt.
Oorpijn bij volwassene aan het buitenoor
Daarnaast kan een volwassene last hebben van oorpijn aan het buitenoor. Hieronder vallen de gehoorbuis en de oorschelp. Het oor is te vochtig geweest en heeft een ontsteking opgelopen. Misschien maak je je oor doorgaans goed schoon, maar vergeet je deze goed af te drogen (voor zover dat uiteraard kan). Misschien ben je ook wel gaan zwemmen en heb je je oren niet gedroogd. Het kunnen allemaal oorzaken zijn voor jouw oorpijn als volwassene.
Oorpijn aan het buitenoor tegengaan
Oorsmeer beschermt je oor daarnaast tegen bacteriën en infecties. Alleen ziet het er nooit zo mooi uit. Misschien heb je daarom wel met wattenstaafjes je gehoorbuis en oorschelp schoongemaakt van oorsmeer. Op deze manier heeft je oor echter wel een minder goede bescherming tegen bacteriën. Aan te raden is dan ook om nooit het niet-zichtbare oorsmeer in je oor te verwijderen. Verwijder dus alleen het oorsmeer dat je kunt zien en ga niet over fanatiek oorsmeer verwijderen.
Contact opnemen met de huisarts nodig?
In principe is oorpijn bij een volwassene geen groot probleem, maar wel een punt om goed op te letten. Het is aan te raden om je huisarts te contacteren. Al helemaal wanneer je naast oorpijn ook koorts, jeuk of eczeem hebt. Duurt de oorpijn daarnaast al langer dan twee weken of wordt het steeds erger? Of komt je oorpijn steeds terug? Ga ook dan even naar de huisarts. Misschien is het nodig om je oor even uit te laten spuiten door een professional. Laat dit wel door een huisarts doen, omdat een oor een breekbaar en kostbaar gedeelte van je lichaam is. Hier dien je dan ook zorgvuldig mee om te gaan.